Stefan Petre

Web design sau arta

Am observat pe multe forumuri ca sunt oameni ce-si prezinta siturile realizate au mintea mai inchisa decat un seif modern. Arata foarte frumos din punct de vedere al aspectului, dar la recomandari de ordin tehnic acesti oameni incep sa faca ca nebunii. Pe ei ii intereseaza ce crede lumea de grafica si atat, cand de fapt sunt multe astpecte de luat in seama atunci cand faci un sit web.

Web design este mai mult o stiinta decat o arta. Intocmai ca la designul de produs. Nu poti sa faci un scaun fara sa ai in vedere anumite aspecte: pozitia corecta a corpului uman pentru relaxare, indoirea si sprijinirea picioarelor, puntul de sprijin la spate pentru pozitia corect a coloanei. Tot asa este si in web design. Nu poti sa faci un magazin online fara sa pui in avantaj produsele si serviciile, accesul facil la anumite zone, informatii necesare ce trebuiesc afisate permanent. Nu cred ca pentru cel ce vinde conteaza ca din punct de vedere grafic situl este un unicat si vizitatorul este descurajat si nu cumpara nimic.

Daca faci un scaun revolutionar, dar nu ai grija ce materiale folosesti atunci produsul este bun numai de expozitie. Presupun ca un scaun de hartie e de nefolosit. A trebuit sa fie folosita hartia ca material pentru ca designul nu permitea altceva. Asa este si la web design. Trebuie sa stii HTML, CSS, Java Script, optimizare, integrare motoare de cautare etc.

O spun tare si raspicat: WEB DESIGN NU ESTE ARTA. La cursurile de grafica profesorul mi-a spus de la prima ora: "Designul grafic nu este arta. Un artist isi exprima propriile trairi si munca lui e inteleasa de putine persoane. Un grafician cand face un panou trebuie sa impuna un mesaj inteles de toata lumea.".

Dar asta nu inseamna ca agreez grafica rudimentara sau siturile fara grafica. Cine nu a inteles asta sa-mi dea IP-ul sa-l banez ca nu are ce cauta pe acest sit.

Web designul, ca orice alt domeniu, progreseaza. Multi graficieni raman blocati in programe WYSIWYG. Munca lor intoarce coduri si imagini neoptimizate. Fiecare sit consuma trafic pe server. Traficul se plateste, asa ca este necesar ca situl creeat sa fie optimizat la sange. Multi scot grafica frumoasa, dar codul este arhaic. Dar pe ei nu-i intereseaza. Ei fac doar web design. Ei bine, vremurile se schimba, cerintele se schimba. Curand se vor vedea depasiti. HTML a progresat mult in ultimii 2 ani. Si tendintele in domeniu au progresat. Si banalul de "rollover" pe baza de Java Script este depasit.

Acum 5 ani am urmat cursuri de Web Marketing. La momentul respectiv nu eram sigur ca-mi vor folosi la ceva. Dar pe parcurs am ramas uimit. Mi-a schimbat complet mentalitatea. Priveam totul din alte unghiuri. Aceste cursuri au completat perfect cursurile de grafica. Am aflat ce cuvinte se folosesc la vanzare si ce cuvinte nu se folosesc. Atunci cand lucrez la animatia unui header si trebuie sa compun singur mesajul stiu ce cuvinte sa folosesc si ce nu. Asta nu inveti la cursurile de grafica, dar face parte din web design.

Asadar, cine vrea sa faca arta in web design are sansa ca in timp sa-si calce pe inima mai mult decat crede si va ajunge sa lucreze mult mai economicos, mai practic, mai util pentru ceilalti. Daca nu atunci curand munca lui va expira.

Comentarii (0)

Nu sunt inca comentarii.

Adauga comentariu
* Campurile marcate sunt obligatorii
eyecon.ro is using cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. I also share information about your use of my site with my social media, advertising and analytics partners.See details

By continuing to browse the site you are agreeing to my use of cookies. ✔ Continue