Stefan Petre

Presentation Zen

Niciodata nu am reusit sa regasesc sau sa aplic ceea ce fac in echilibrul obtinut prin practica Zen. In mare parte pentru ca Zen este o religie si nu poti sa rupi bucati dintr-o religie si sa o aplici numai intr-un singur aspect din viata, fie ca este gradina, mediul de lucru oferit angajatilor sau practici de design. In plus ma simt foarte bine ca ortodox. Zen este o moda, practicata de oameni doar acolo unde convine. In fine, cititi pe Wikipedia despre Zen.

De curand am gasit un articol ce face o comparare intre prezentarile folosite de Bill Gates si Steve Jobs, si cum se regaseste Zen in prezentarile celor doi. Si totul se reduce la simplitate si echilibru. Acum nu stiu in ce masura Zen este factorul ce a reusit sa faca diferenta intre cele doua prezentari, dar sincer daca cititi orice carte de design de acum 50 de ani o sa regasiti multe referiri la simplitate si echilibru, chiar multe referiri. Acum 50 de ani Zen nu prea era in preajma si nici la moda in Romania.

Dar facand abstractie de partea asta totusi articolul este foarte interesant: Gates, Jobs, & the Zen aesthetic , si chiar mai multe resurse din partea aceluiasi autor: Presentation tips.

Pentru cei ce nu prefera sa citeasca puteti sa vedeti clipul video de mai jos ce explica practic aceleasi considerente dar intr-o forma mai placuta:

Numa-numa song

Vorba americanului!

 

 

 

 

 

 

Razboiul navigatoarelor

Ai crede ca actorii importanti din lumea navigatoarelor web s-ar intrece in a implementa standardele axistente, xHTML si CSS. Dar nu e asa. Noua miza pentru ei este viitorul limbajului Javascript.

Ca de obicei Microsoft incearca sa impinga propriile standarde. In versunile de inceput de Internet Explorer, de la 1 pana la 5, Microsoft a adus imbunatatiri pentru ca avea competitie din partea Netscape. Dupa ce Netscape a 'murit' ani buni nimic important nu s-a intamplat. Si asta pana Internet Explorer a inceput sa piarda din partea de piata acaparata (in procent mic daca e sa ma intrebi pe mine). Asa ca Microsoft propune propriile standarde.

Pe de alta parte Mozilla si Opera apeleaza la veche si fumata imagine: suntem mici si nu ne permitem sa acceptam lucruri ce cer adaugarea de mai multe VM si nu putem sa luptam cu softurile preinstalate. C'est la vie, toujours parsive! Daca prin cai legale nu se pot ingradi actiunile ale lui Microsoft de gigant monopolist atunci trebuie sa gandesti produsele in asa fel incat sa fie competitive.

ECMAScript 3 este de opt ani in preajma, specificatiile xHTML si CSS sunt foarte clare si ei se cearta pentru lucruri ce le vom vedea in actiune peste 5 ani? Pana atunci afacerile pe internet merg inainte si dezvoltatorii se vor descurca cu ce au. Indiferent de ce standarde vor fii adoptate tot implementarea in navigatoare ne va omora.

Open letter to Chris Wilson

What I think about ES4.

My opinion.

Recommendations for the Fourth Edition of the ECMAScript Programming Language Specification

Mozilla, Microsoft drawing sabers over next JavaScript 

We Can't Afford Another Browser War 

ECMAScript 3 and beyond

Universul elegant

O teorie ce indrazneste sa se numeasca "Teoria despre orice". Teorie cautata de Einstein pana in ziua in care a murit. Teorie ce pune impreuna in acelasi univers teoria relativitatii (lege la nivel macro) si fizica cuantica (lege la nivel micro). Eh, o serie de mini clipuri video ce explica asa pentru oricine, numai bine de urmarit intr-o sambata plicticoasa de toamna.

Virtualserver.ro

In urma cu 5 luni am decis sa achizitionam pentru clientii din Romania serviciile de virtual hosting oferite de Romtelecom sub brandul Virtualserver.ro. Am luat aceasta decizie din mai multe motive:

Dupa semnarea contractului si achitarea pentru un an, activarea a durat mai mult de o luna. A trebuit sa sun si sa intreb ce se intampla de nu am primit datele de conectare la interfata de administrare. OK. Am primit datele si am inceput sa punem paginile web a doi clienti pe noul serviciu. Si problemele au inceput sa apara.

Prima problema a fost ca serviciul nu a functionat pentru 3 zile in Romania si 7 zile in afara tarii. Motivul: "Nu stim inca ce se intampla".

A doua problema a aparut dupa ce s-a rezolvat problema descrisa mai sus. Au fost facute schimbari pe server fara instiitare prealabila. Una din schimbari a fost trecerea de la PHP 5 la PHP 4. Normal ca aplicatiile nu au mai functionat.  Inainte de a semna contractul cu ei am pus intrebari despre ce versiuni de PHP, MySQL sunt instalate, limitari privind trimiterea de E-mailuri. Si au garantat ca PHP este la versiunea 5.

A treia problema dupa o alta perioada de 24 de ore de nefunctionare a sistemului s-au mai facut schimbari la setarile PHP de pe server. Limita de memorie per proces a fost micsorata de pana 8 Mb. Iar nu am fost anuntati de suportul tehnic si a trebuit sa sune clientii sa ne spuna de aplicatia nu este functionala.

A patra problema este mai ciudata. Trimiterea de formulare cu multe campuri genera "500 Internal server error". Nu au avut explicatie pentru aceasta si a fost rezolvata dupa 2 zile si fara a ne anunta ca problema a fost rezolvata. A trebuit sa accesam aplicatia si sa testam din ora in ora pentru a stii cand sa anuntam clientul ca problema a fost remediata.

A cincea problema cred ca avut de a face cu interconectarea Romtelecom - RDS si eternele certuri dintre cele doua firme. Timp de o saptamana accesarea din reteaua RDS era aproape imposibila. La 5 reimprospatari de pagina obtineai 4 'Request timeout'.

In concluzie serviciul are un suport tehnic de slaba calitate, fara proceduri interne ce sa asigure o calitate minima. Avand in vedere ca natura serviciului este de a se revinde, fiecare problema ne-a pus intr-o situatie jenanta in fata clientilor, de multe ori fara a avea o justificare sau o explicatie. In plus IVR-ul este ca un scut pentru suportul tehnic fata de clienti. Nu poti sa vorbesti direct cu cei de la 'tehnic', doar poti sa te adresezi unor operatori ce sunt angajati pentru vocea frumoasa, dar nu au cunostinte tehnice. Nu se poate conversa in acest mod pentru a rezolva probleme tehnice urgente.

Comparativ, serviciul primar de hosting folosit de noi face backup de 3 ori pe zi. Clientii pot accesa in orice moment acel backup. In cazul in care exista un downtime planuit de 5 min, este anuntat cu o luna inainte. Cand se face migrarea de la o versiune la alta, se ofera un mediu de test ce va fii mutat automat pe domeniu dupa ce clientul si-a facut schimbarile. Clientii pot configura versiunile de PHP si setarile din php.ini.

 

eyecon.ro is using cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. I also share information about your use of my site with my social media, advertising and analytics partners.See details

By continuing to browse the site you are agreeing to my use of cookies. ✔ Continue